AKO PIECŤ SO STÉVIOU

 

Milí priatelia a nadšenci zdravej stravy a pečenia bez cukru!

Používanie stévie v kuchyni je veľmi špecifické. V prípade ak si chceme osladiť, či ochutiť jogurt, alebo čaj, alebo ranné vločky, či kašu je to naozaj len o tom nájsť pomer sladivosti, ktorý nám vyhovuje. Buď 3 kvapky, alebo 4, alebo 8.... Samozrejme to za predpokladu, že sme sa so stéviou a jej špecifickou chuťou skamarátili – čo tiež býva pri prvotných pokusoch problém. Ale piecť so stéviou, to už je úplne iná káva. Mnohé pokusy pečenia so stéviou dopadnú katastrofálne práve preto, že sa pokúsime v klasickom recepte použiť stéviu. Žiaľ takto to väčšinou nefunguje. V podstate by sa dalo povedať, že piecť so stéviou sa treba naučiť. Zatiaľ čo v klasickom recepte máte 300 gr – 500 gr cukru v rôznej forme a ak toto množstvo „hmoty“ nepridáte, iba ho nahradíte 20 kvapkami, tak asi ťažko získate formu a tvar pôvodného koláča... Preto hovorievam, že piecť so stéviou je iná filozofia, iný druh pečenia, ktorý si musíme osvojiť. Bude si to žiadať 4-5 pokusov s novými receptami a novým prístupom (u niekoho to bude rýchlejšie, možno len 2 recepty, u niekoho dlhšie – závisí od skúseností) a zrazu zistíte, že to nie je žiadna veda a nové recepty a nové variácie vám pôjdu samé od seba a z vlastnej hlavy. Naozaj. A ak by aj nie, budeme radi, ak sa sekcia našich receptov stane pre vás studnicou inšpirácií. Presne kvôli tomu sme ju vytvorili!

Ja sama som mala na začiatku problém niečo vymyslieť, niečo zmysluplné nájsť, navyše sa pri pečení rada vyhýbam aj múke (ak sa dá) a bolo naozaj náročné nájsť informácie, inšpirácie a recepty. Šťastie však chcelo, že sa moje cesty spojili s dvoma šikovnými dámami – Andrejkou, mamičkou na materskej, ktorá popri mamičkovských starostiach stíha vymýšľať nádherné recepty a Radkou, mladou šikovnou slečnou, ktorá sa venuje fitnesu a zdravému životnému štýlu a jej nízko sacharidové recepty sú plné proteínov a kalórií pod kontrolou.

Spolu s týmito super babami vám ponúkneme rôzne možnosti ako piecť so stéviou, mnohé Andrejkine recepty sú vyslovene stavané tak, aby bolo stéviu cítiť čo najmenej, aby spravila len tú hlavnú prácu – osladila – a aby to zjedol aj manžel a syn (a funguje to – testujem na mojom manželovi a deťoch :-) A v Radkiných receptoch nájdu inšpiráciu všetci fitnesáci, nadšenci pohybu a špecifík stravy s tým spojených.

Ešte drobný detail – všetky tu uverejnené recepty sú robené so SteviElle tekutým sladidlom. Ak použijete inú značku, budete si musieť nájsť svoj pomer v kvapkách, keďže SteviElle má v priemere o polovicu vyšší podiel tej najhlavnejšie zložky – glykozidov steviolu (výťažku stévie) – než ostatné sladidlá a teda je sladivejší. Rovnako nepoužívame práškovú formu stévie, pretože väčšina z nich na trhu obsahuje kopec iných vecí (napr. erithrytol, protihrudkujúce zmesi, éčka) a v skutočnosti len veľmi málo stévie. Najčistejšia forma stévie na trhu v súčasnosti je tekutá forma. A prosím, keď si kupujete sladidlo, nezabudnite skontrolovať zloženie - maximálne glycerín, filtrovaná voda a glykozidy steviolu – žiadne éčka ani prísady tam nepatria!!!

Myslím, že som toho popísala až-až, ale ak by vás ešte čokoľvek zaujímalo, chceli by ste sa opýtať, alebo ponúknuť vylepšenie, kedykoľvek ma kontaktujte mailom na info@stevielle.sk alebo telefonicky: 0905749013

Budem sa tešiť :-)

Ivona Rutaiová